Stäng
Case Som den första i Danmark har Vejle kommun köpt en Terberg TT223 CC terminaltraktor med kran. Den specialbyggda terminaltraktorn från N.C. Nielsen arbetar alla dagar i veckan från morgon till kväll med den interna transporten av avfallscontainers på den hektiska återvinningsstationen där sopbilar, privatpersoner och företag lämnar avfall till sortering och återvinning.

Under 30 år har Vejle kommun varit ledande i Danmark inom sortering av organiskt avfall. Bland annat kör kommunens sopbilar på biomassa som har utvunnits från samma organiska material. Därför var det dags att optimera de interna transporterna på återvinningsstationen där två äldre och välanvända lastbilar har använts för att flytta de tunga avfallscontainerna:

– Vi har bytt ut två lastbilar mot en ny Terberg terminaltraktor. Lastbilarnas kranar var en utmaning, underhållskostnaderna hade blivit för stora och dessutom skulle lastbilarnas servas externt av flera olika leverantörer. Och slutligen är lastbilar inte gjorda för att köra småturer på en återvinningscentral. Vår nya Terberg terminaltraktor har gjort det hela mycket enklare, berättar teamleder Keld Winther från AffaldGenbrug i Vejle kommun.

Arbetet med att välja en Terberg terminaltraktor gjordes grundligt. Sensommaren 2018 började processen med att leta efter en ny lösning. Marknaden sonderades, information samlades in och efter en noggrann process kontaktades N.C. Nielsen för att diskutera ett samarbete. Det hölls flera möten, representanter åkte till Balling och insatsen resulterade i en 1 år lång hyresperiod där Vejle kommun testar en Terberg terminaltraktor.

 

– Det var helt klart testmöjligheten som var avgörande. Vi uppskattades N.C. Nielsens öppenhet att hitta en skräddarsydd lösning som passar våra behov. Det utvecklades en lösning med en 30 tons kran, kofångare baktill, vändbart förarsäte och bra instigning för föraren. Det är också ett extra plus att N.C. Nielsens servicemontör kommer till oss på plats när maskinen ska underhållas, säger Keld Winther från AffaldGenbrug i Vejle kommun.

Den nya Terberg TT223 CC terminaltraktorn arbetar på ett 80 000 kvm stort område där den transporterar containers mellan återvinningsstation, sorteringsanläggning och soptipp. Den kör under hela stationens öppettid och under årets 361 öppna dagar. Den hanterar i genomsnitt fyra transportuppgifter i timmen, vilket på ett år betyder 10 830 transporter av avfallscontainers som, beroende på innehåll, kan väga upp till 20 ton.

För N.C. Nielsen är lösningen till Vejle kommun ett nytt kapitel för Terberg terminaltraktorer som kan anpassas till många olika arbetsområden. Intern transport av containers på återvinningsstationer och behandlingsanläggningar är ett mycket spännande kompetensområde berättar försäljningschef Jørgen Peter Lund från N.C. Nielsen:

– Vi ser en stor potential i att hitta effektiva transportlösningar till återvinningsstationer och avfallshantering för kommuner och företag som arbetar i den här branschen. Terberg terminaltraktorer är välbeprövade, kan anpassas precis utifrån de här transportuppgifterna, exempelvis med en kran eller annan relevant extrautrustning för containerhantering. Hos N.C. Nielsen erbjuder vi alltid en komplett lösning med terminaltraktor, service på plats, dokumentation och relevant rådgivning.

VILL DU VETA MER?

Kontakta Per Löthner, om du vill ha mer information rörande innehållet i det här pressmeddelandet.