Stäng
Case N.C. Nielsen har precis levererat världens största reachstacker till Blue Water Shipping i Esbjerg. Den gigantiska reachstackern lyfter svindlande 152 ton på kroken och har utvecklats i ett nära och flerårigt samarbete mellan N.C. Nielsen och Blue Water Shipping. Reachstackern har nu tagits i bruk i hamnen i Esbjerg där den flexibelt flyttar vindkraftverk, naceller och annat tungt gods.

För Blue Water Shipping uppfyller världens största reachstacker ett långvarigt önskemål om flexibla lyft i den tyngre delen av skalan. Som ett alternativ till kranar ska den ombyggda Konecranes 4545-reachstackern hjälpa till att lyfta stora vindkraftverkstorn, naceller, stativ och konstruktioner i nära samspel med de andra heavy duty-maskinerna:

 – Nu kan vi själva hantera de tyngsta lyften och transportuppgifterna genom att kombinera våra maskiner till de olika uppgifterna. Vi kan t.ex. lyfta föremål som väger upp till 250 ton med världens största reachstacker i den ena änden och använda en av våra 100 ton-reachstackers i den andra – eller köra med extremt tunga föremål hängande i kroken. Den här utrustningen gör att vi är rustade inför framtidens transportuppgifter, säger Søren Messmann, General Manager för Port Services Division hos Blue Water Shipping.

 

Hårda krav från vindkraftverksbranschen

Världens största reachstacker är resultatet av målinriktat utvecklingsarbete mellan N.C. Nielsen och Blue Water Shipping. Hårda krav på maskinens prestanda skulle uppfyllas och de tekniska specifikationerna har fastställts i samarbete med Blue Water Shippings kunder i vindkraftverksbranschen. De allt större och tyngre vindkraftverksdelarna, jordens bärförmåga på lagringsplatsen, nya typer av lyftutrustning och önskemål om att kroken ska nå ända ner till marken var några av de tekniska utmaningarna.

– Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete med N.C. Nielsen. Vi har haft ett öppet, ömsesidigt och konstruktivt utvecklingsarbete där massor av idéer har legat på bordet. N.C. Nielsen har varit bra på att fånga upp idéerna och omsätta dem till tekniska lösningar. Utgångspunkten är att det inte har funnits några begränsningar och det tankesättet flyttar gränserna för vad som är möjligt, berättar Søren Messmann från Blue Water Shipping.
 

Stora tankar ger storslagen teknik

N.C. Nielsen har tidigare utvecklat kraftfulla reachstackers med en lyftkapacitet på 110 ton till vindkraftverksbranschen. Då skakade många på huvudet åt projektet och de galna idéerna. Men N.C. Nielsen bevisade att de kunde bli verklighet. Utvecklingen av världens största reachstacker är ytterligare ett steg mot att flytta gränserna inom heavy duty-området:

– I stort sett allt har förstorats i förhållande till tidigare. Tillsammans med våra ingenjörer och konstruktörer har vi arbetat intensivt för att hitta formeln till världens största reachstacker. Det lyckades tack vare innovativt samarbete med Blue Water Shipping där vi skulle uppfylla de tekniska specifikationerna och tillmötesgå väldefinierade önskemål om maskinens förmåga. Det handlar om att göra det komplicerade enkelt, säger Per T. Nielsen, teknisk chef hos N.C. Nielsen.

LÄS MER OM HELA SORTIMENTET MED SPECIALBYGGDA REACHSTACKERE

VILL DU VETA MER?

För mer information om innehållet i det här pressmeddelandet kan du kontakta Bjørn Fuglsang.