Stäng
Case För Copenhagen Malmö Port (CMP) är tomma containrar en naturlig del av hamnoperatörens många verksamhetsområden. N.C. Nielsen har levererat två helt nya Konecranes tomcontainermaskiner, för att serva de många kunder som vill lagra containrar på de enorma ytorna i Köpenhamns Nordhavn.

De två Konecranes levererar råstyrka, snabbhet och effektivitet när de flyttar tomma containrar. De kan lyfta upp till åtta containrar med sina breda heavy handling-mast och robusta vippcylindrar som säkerställer ett stadigt grepp om containrarna. De anländer i ett högt tempo, lyfts av trailern snabbt, höjs upp över förarens siktlinje och körs med största noggrannhet till anvisad plats.

– Vi har etablerat ett slags containerhotell där vi hjälper våra kunder med hantering, lagring och reparation av alla typer av containrar. Vändpunkten för detta är de två Konecranes, som hämtar och levererar containers på bara några minuter. Detta skapar ett fantastiskt, effektivt flöde i hamnen, där lastbilschaufförerna inte behöver vänta för länge, berättar koordinator Bent Ejby Jensen från CMP.

 

Som hamnoperatör spelar CMP en viktig roll när det ska levereras varor i Öresundsregionen. Bolaget ansvarar för den operativa verksamheten i Nordhavnen när varor importeras, när hamnbussar ska besiktigas, när de många kryssningsfartygen behöver servas eller när oljeprodukter ska transporteras till Köpenhamns flygplats. De tomma containrarna är en del av det samlade serviceutbudet, och allt kräver gigantiska specialmaskiner.

– Vi har en rätt stor maskinflotta och har överlåtit verkstadsverksamheten till N.C. Nielsen. De har fasta servicetekniker här på plats och kan tillkalla ytterligare assistans med mycket kort varsel. De arbetar hårt i containerhamnen och alla maskiner ska vara i drift under alla tänkbara väderförhållanden, säger koordinator Bent Ejby Jensen från CMP.
 

Hightech i hamnen

De två tomcontainerhanterarna från Konecranes arbetar i ett avskilt körområde, där hanteringen av containrarna är systematiserad. Varje enhet skannas noggrant vid ankomst och avresa genom den automatiska porten, där chauffören kan se den registrerade informationen direkt på skärmen, så att det finns full kontroll över plats, skick och eventuella skador. 

Från den högt placerade hytten på baksidan av maskinen har föraren fullständig överblick över containern och det aktuella körområdet. Utsikten är optimerad med visuell översikt över hela maskinen, containerhörn, vridlås och själva spridaren som greppar tag i containern från sidan. Översikten från hytten är A och O inom transport, eftersom millimeterprecision är av yttersta vikt när det gäller containerhantering.

– Vi är mycket nöjda med våra två Konecranes, som enligt mig är de bästa på marknaden. Våra maskinförare är verkligen glada att köra dem, eftersom komforten, säkerheten och hanteringsförmågan förbättras i en högt placerad enhet. Konecranes är de snabbaste maskinerna i hamnen och de gör det möjligt att hantera containrarna i ett helt nytt tempo, avslutar koordinator Bent Ejby Jensen från CMP.
 

Vill du veta mer?