Stäng
Case Uddevalla Hamnterminal har nyligen fått ett kraftfullt tillskott till lyftparken genom Sveriges största reachstacker, levererad av N.C. Nielsen. Ett riktigt muskelknippe som tar hela 100 ton i ett lyft, vilket är dubbelt så mycket som hamnens tidigare maskin. En kapacitet som kommer väl till pass då det hanteras mycket tungt projektgods i form av bl.a vindkraftverk.

Uddevalla Hamnterminal är ett av Sveriges nav för tungt projektgods och det fanns ett stort behov av ytterligare lyftkraft som dessutom var flexibel. Diskussioner fördes under en tid med N.C. Nielsen för att utröna vilken kapacitet som skulle bli den mest optimala för verksamhetens behov. Valet föll så småningom på en NCN 100T reachstacker som tar hela 100 ton i ett lyft, och är en modifierad Konecranes med en egenvikt på dryga 79 ton.

-Vindkraftverken blir bara större och större och vi behövde en maskin som både var kraftfull och samtidigt flexibel, säger Robert Rydén, Manager-Operation & Traffic på Uddevalla Hamnterminal. Vi hade en reachstacker från N.C. Nielsen sedan tidigare som tar 65 ton i ett lyft, men det krävdes lite mer. Enbart under 2020 kommer vi att hantera 67 kompletta vindkraftverk som lossas i hamnen för att sedan lasta 176 tornsektioner vid 31 olika tillfällen på mindre fartyg här i hamnen. En enda tornsektion kan väga upp till 95 ton och en nacelle (generatorn i toppen) lika mycket. Nacellen kan vi numera klara med ett singellyft av vår nya maskin, fortsätter Robert.

-Utöver vindkraftverk hanterar vi husmoduler, papper, fordon, krommalm, magnesiumklorid, konstgödsel och mycket annat, säger Robert Rydén. N.C. Nielsen är mycket kunniga inom heavy handling området och vi har ett bra samarbete sedan 2010 där de följer vår utveckling och våra lyftbehov på nära håll, avslutar Robert.

 

”Även de riktigt tunga lyften ska vara lätta att hantera”.

En bärande filosofi hos N.C. Nielsen, som utvecklar innovativa och kraftfulla reachstackers till kunder över hela världen. Företagets mångåriga expertis inom tungt gods höjer konstant ribban för maskinernas lyftkapacitet, manövrering, förarkomfort, flexibilitet och tekniska prestanda.

-Vårt modellprogram inom heavy handling reachstackers sträcker sig från 85 till 152 ton i lyftkapacitet idag, säger Per Löthner, Distriktschef i Sverige hos N.C. Nielsen AB. Vi utvecklar ständigt unika lösningar för att kunna möta kundernas behov, både idag och imorgon.

-Maskinen till Uddevalla Hamnterminal är ett lyckat exempel på hur vi långsiktigt jobbar fram en bra lösning tillsammans med kunden. Och det är när vi levererat en anpassad maskin till en kund som det långsiktiga arbetet börjar, avslutar Per.

VILL DU VETA MER?