Stäng
I Danmark har man tagit en globalt ledande position inom vindkraftsindustrin. Bara 2016 exporterade Danmark vindkraftverk, teknologi och servicetjänster för 55,6 miljarder kr. Det motsvarar 6,9 procent av den danska varuexporten. I den danska vindkraftsbranschen arbetar runt 33 000 personer och tillväxtkurvan förväntas vara positiv även i framtiden.

Allt till tunga lyft

N.C. Nielsen märker också av vindkraftsindustrins framgångar eftersom intern transport i den branschen är komplicerad p.g.a. storlekarna och de komplexa procedurer som krävs för att vända, vrida och flytta de enorma delarna. Det kräver specialutrustning som kan klara transporten med stor precision, säkerhet och flexibilitet. N.C. Nielsen har i många år samarbetat nära med vindkraftsindustrin och utvecklat en rad heavy duty-lösningar för det här specifika ändamålet.

– Först och främst är vi väldigt glada för att vi i Danmark har en så imponerande industri på global nivå. Som leverantörer till vindkraftsindustrin måste vi hålla jämna steg och därför utvecklar vi löpande speciallösningar inom heavy duty-området. Till exempel arbetar vi på världens största reachstacker som sätter nya standarder för mobil lyftkapacitet och kan lyfta 152 ton på kroken, berättar Bo Nørgaard, produktchef hos N.C. Nielsen.

Portalkran till vindkraftsvingarna

Den så kallade Mobile Gantry från Combilift är också ett bra exempel på skräddarsydd transportutrustning till vindkraftsindustrin. Den fjärrstyrda mobilkranen kan köra i alla riktningar samt lyfta, vända och rotera delarna i önskad riktning. Kranen är tillräckligt smal för att komma igenom portöppningar som bara är tre meter breda, kör lika bra både ute och inne och kan med en portalkran i varje ände lyfta upp vindkraftverksvingar på lastbilar.

Flera ton dragkraft

N.C. Nielsen har utvecklat den specialbyggda towtractorn NCN 6500 som kan dra och skjuta upp till 6,5 ton på dragkroken. Den kan t.ex. användas för att transportera vindkraftverkens vingar på vagnar i vindkraftverksfabrikernas stora produktionshallar. Den eldrivna maskinen är en extra kraftig och manövreringsbar konstruktion som med sin specialbyggda lyftkonstruktion och dragkrok kan flytta många ton.

– Med ett brett urval av specialutrustning kan vi hantera alla interna transportuppgifter inom vindkraftsindustrin. Förutom de nämnda maskinerna kan vi även erbjuda en 85 ton SMW teleskopgaffeltruck till vindkraftstorn och den nyaste grenen på stammen är moduluppbyggda och självkörande SMTP-trailers som kan transportera även de allra tyngsta delarna. Det kan t.ex. vara på ett fabriksområde, i en hamn eller on-site på byggarbetsplatser, säger Bo Nørgaard, produktchef hos N.C. Nielsen.

VILL DU VETA MER?

Kontakta Bjørn Fuglsang om du vill ha mer information rörande innehållet i det här pressmeddelandet.

  • N.C. Nielsen Call-center
    N.C. Nielsen Call-center Huvudnummer
    Tlf. 031-536430