Stäng
Case Andrewex Tvärskog Timber AB fick ytterligare tillökning i fordonsflottan genom en Konecranes SMV 13,6-600C., levererad av N.C. Nielsen. Med en kapacitet på 13,6 ton ger maskinen ett bra tillskott till truckparken av totalt 5, och skall inledningsvis arbeta vid justerverket & torken på sågverket. Även två midjestyrda hjullastare med gripklo ingår i maskinparken.

Andrewex är sedan 2016 ett polskt privatägt sågverk (tidigare Rörvik) baserat i Tvärskog, ett längre stenkast från Nybro och Kalmar i Småland. Med en årlig omsättning på 240 miljoner kr och en produktion på ca 65´000 kbm sågat timmer, sysselsätter man i dagsläget 34 personer, varav 4 tjänstemän. Råvaran till produktionen uppgår till hela ca 130´000 kbm timmer. - Om man tänker sig att en timmerbil kan ta någonstans mellan 50-55 kbm timmer per gång, blir det några tusen transporter, säger Thomas Gustafsson, VD på Andrewex. – Värdet på bara en veckas råvaruförsörjning uppgår till nära 4 miljoner kr, fortsätter Thomas.

 

- Vår koncern har två fabriker i Polen som tillverkar bla furumöbler till IKEA. Och Andrewex är därför den största externa leverantören till IKEA av furumöbler. En del av furuvolymerna till fabrikerna sourcas från vårt sågverk här i Småland, säger Thomas. – Det ingår även en trähustillverkare i bolagsgruppen, Andrewex Housing, som är specialiserade på trähusmoduler till 7 våningshus för den polska och tyska marknaden.

Vår specialitet här i Tvärskog, förutom att producera furu till koncernens möbelfabriker, är fingerskarvat virke i varierande längder, säger Thomas. Inom kort startar vi upp leveranser av sågat virke till Storbritannien genom ett egenägt inhemskt bolag. Vi kommer även att påbörja leveranser till USA under våren. Vi har en väldigt flexibel anläggning och vi har därför något lättare att parera marknaden och hitta nya vägar än vad som kanske är vanligt i vår bransch. – Vi kommer att dra igång ytterligare ett skift i produktionen och investera i en ny hyvellinje under innevarande år, avslöjar Thomas.
 

Utvecklingen i företaget ställer naturligtvis krav på att vi har rätt kapacitet hela tiden. Och att våra maskiner fungerar och är i kontinuerlig drift utan onödiga stillestånd. En välfungerande service av maskinparken är därför oerhört viktig för oss, säger Thomas. Sedan vi investerade i vår nya truck från Konecranes har därför N.C. Nielsen tagit över servicen på samtliga våra truckar, oavsett märke. Vi är oerhört nöjda och känner oss trygga i att ha kompetensen på nära håll.

-Våra servicetekniker Ola Hellewell och Frans Fogelberg finns bara ett telefonsamtal bort och är oerhört kompetenta, säger Håkan Lorén, distriktschef för N.C. Nielsen i Sverige. En affär blir inte komplett om inte helheten fungerar. Att ta fram en truck enligt kundens önskemål, leverera den i rätt tid och till rätt pengar är en sak. Men fungerar inte serviceupplägget och den löpande kontakten har vi inte nått vårt mål, avslutar Håkan.

Nu för vi nya diskussioner om att investera i ytterligare en Konecranesmaskin. Sannolikt med ännu lite större kapacitet än den förra. – Vi är oerhört nöjda med samarbetet oss emellan och ser fram emot att utvecklas tillsammans. Det är alltid enklare när man har samma grundtänk i en affärsrelation, avslutar Thomas.
 

Vill du veta mer?