Batterier har som bekant inte evigt liv – inte ens högpresterande industribatterier till eltruckar, staplare, pallyftare och reachtruckar. Men hos N.C. Nielsen är det nu möjligt att förlänga batteriernas livslängd, optimera deras aktuella kapacitet och dokumentera deras effektivitet.

En nyinköpt specialmaskin för att regenerera batterier underlättar processen. N.C. Nielsen

har investerat i en så kallad Energic Replus-regenereringsmaskin till batterier. Det är ett avancerat mätverktyg som genom en 4-stegsprocess på 52 timmar kan fastställa om delar av eller hela batteriet måste bytas ut.

– Vår nya maskin arbetar igenom en rad cykler där den först laddar ur batteriet, dokumenterar dess aktuella skick, sedan regenererar, laddar ur och slutligen laddar upp det till förnyad batterikraft. I processen kan vi byta ut defekta eller slitna celler i batteriet. Vi hittar ”de ruttna äpplena i korgen” och kvar blir ett återställt batteri, berättar Jan Vestergaard från N.C. Nielsen.

Besparingar med batteriet

Industribatteriers genomsnittliga livslängd är vanligen 5–7 år och en regenerering av batteriet hos N.C. Nielsen kommer vanligen att kunna förlänga dess livslängd med 2–4 år. Ett företag med en flotta bestående av eltruckar kommer alltså att kunna spara avsevärda summor genom att regenerera befintliga batterier genom att skicka dem på servicekontroll hos N.C. Nielsen i Balling. Den optimala regenereringstidpunkten är när batteriet har använts i tre år. Det ger bäst resultat.

– Att förlänga livslängden kan ge företaget en ekonomisk vinst. Utgiften för att regenerera batteriet måste jämföras med utgiften att köpa ett nytt batteri. Det kan visa sig vara en riktigt bra sak för företaget – även eftersom N.C. Nielsen naturligtvis tillhandahåller ett lånebatteri när det egna batteriet regenereras, understryker Jan Vestergaard från N.C. Nielsen.

Godkänt och grönt

Hos N.C. Nielsen har Energic Replus-maskinen flera syften. Den används dels för att löpande underhålla kundbatterier och till leasingflottan, men även för att uppfylla omfattande dokumentationskrav och procentsatser rörande batteriernas kapacitet. Dessutom finns det en miljömässig vinst i att utnyttja batterierna.

– Det skickar en grön och hållbar signal att skjuta upp batteribytet. Det är bra att använda batterierna under hela deras förväntade livslängd. Nästa viktiga sak är att även bortskaffa uttjänta batterier hos våra certifierade batteriåtervinnare, avslutar Jan Vestergaard från N.C. Nielsen.

På nc-nielsen.se använder vi cookies för att förbättra användarupplevelsen.AccepteraLäs mer om vår användning av cookies